Infrasugárzók – az infrafűtés alapja, előnyei, hátrányai – vélemények

infrasugárzók
Különböző típusú infrasugárzók a webáruházak kínálatából

Fűtéstechnikai szakemberek véleménye szerint az infrasugárzók energiahatékonysága optimális esetben 93-98 százalék, azaz közelíti az ideális 100%-ot. Ez voltaképp azt jelenti, hogy az elektromos áram energiájának igen nagy részét érezhető hőenergiává alakítja. A technológia titka pedig abban rejlik, hogy az infravörös sugarakat kibocsájtó fűtőtest nem a levegőt melegíti fel első lépcsőben, hanem a szilárd felületű tárgyakat (falak, padlózat, plafon, bútorok), és a második lépcsőben ezek melegítik fel a levegőt. Ennek köszönhetően viszonylag alacsonyabb léghőmérsékleteknél is magas hőérzetet vált ki azoknál, akik a sugárzási zónában tartózkodnak.

Az infrasugárzás mibenléte

Az infravörös sugárzás része az elektromágneses hullámspektrumnak, akárcsak a mobilunkat működtető mikrohullám vagy a látható fény. A köztük fennálló különbség a frekvenciájukban mutatkozik meg. A látható fény gyorsabban rezeg (hullámhossza sokkal rövidebb), mint az infrasugár, amelynek hullámhossza mikron nagyságrendű, míg például a rádióhullámok hullámhossza méteres vagy akár kilométeres nagyságrendben mérhető.

A Napból érkező hullámsugár széles spektrumában megtaláljuk az emberi szervezetre veszélyes UV sugarakat és a látható fény spektrumát, továbbá az hősugárzást (valamint a Föld mágneses mezeje által eltérített, az ionoszférája által foglyul ejtett és a légréteg által elnyelt sugarakat – ezek nem érik el a földfelületet). Ezzel szemben a mesterségesen előállított infra radiáció szinte tiszta hősugár, nem része például az egészségre káros ultraibolya sugárzást.

Az infrasugárzás három típusát ismerjük: 1) rövidhullámú infravörös sugárzás – ezt vörösen izzó, 2000 Celsius fokos tárgyak adják le, ilyenek például az infralámpák; 2) középhullámú infrák, alacsonyabb (900 C°-os) hőmérsékleten sugároznak – az ajánlott webáruházban forgalmazott termékek közül az S3 és A3 szériás infrasugárzók ebben a tartományban működnek; 3) hosszúhullámú infrapanel: 90 C° körüli üzemi hőmérsékleten melegít.

A felhasználók kedvelt típusa továbbá a sötétsugárzó eszközök, amely a hosszú- és közepes tartomány határán, mintegy 350 fokos hőmérsékleten működik.

Az infrafűtés előnyei, hátránya – vélemények

A fűtésre használt közepes frekvenciájú infravörös hőhullámok nemcsak a bőr felszínén fejtik ki melegítő hatásukat, hanem testünk mélyebb rétegeibe is behatolnak, és ennek több kedvező hatása ismert, mint például a vérnyomás stabilizálás, izomlazítás, gyulladás gyógyítása, ízületi fájdalmak csillapítása. Orvosi vélemények az infrafűtés élettani előnyeit hangsúlyozzák.

Az infratermékek használata során nincsenek égési melléktermékek, így környezetbarát fűtési megoldásnak tekinthetjük. Az infra hősugárzók elektromos árammal működtethetőek, ami a víz-, szél- és naperőműveknek köszönhetően a fenntarthatóságot célzó zöld energiának számít. A hőpanelek lényegesen olcsóbb üzemeltetést tesznek lehetővé, infrafűtés bevezetésével csökkenthető a szezonális fűtési és karbantartási számla. Infrapanelek alatt teljes a komfortérzet – ebben megegyeznek a vélemények.

Bár az infratermékek és sötétsugárzó fűtőtestek működésekor nincs égéstermék és takarékos jellegük leginkább a hőelosztás optimalizálásában, a zónafűtés megvalósításában keresendő, a hátrányok között mégis megemlíthető a fűtőelemek gyors lehűlése és a magas villanyszámla.

Top ajánlatunk:

Melegítőrendszerek tervezése családi házakba, energiatakarékos eszközök: VDB New Age termékek eladása, vásárlása webáruházban. Infravörös fűtés tervezése, ingyenes tanácsadás szakembertől.

Szólj hozzá!