Google helyezés ellenőrzés

Amikor az első weboldalam elindult, még semmit sem tudtam a SEO-ról vagy a Google találati helyezésről, az algoritmusokról, ez még annyira a hőskorban volt, hogy még teljesen mások voltak a találati helyezés szempontjai is. Bevallom őszintén, annyira nem értettem a dolgokhoz, hogy beírtam a keresőbe a kulcsszavamat, és nagyon örültem, hogy ott vagyok az első helyek egyikén. Persze dehogyis voltam én az első helyeken, egy frissen indított weboldallal, nulla szakmai tudással.

Sajnos azt is el kell mondanom, hogy még ma is találkozom olyan vállalkozókkal, akik ehhez hasonló módszerrel „ellenőrzik” a helyezésüket. Mit sem tudva mondjuk arról, hogy lokálisan más-más találat jelenik meg a keresőknek, vagy a Google arra is odafigyel, ha te sokszor kattintottál egy-egy találatra, akkor azt neked előrébb fogja megmutatni, de mások nem feltétlen látják ugyan így.

Google helyezés ellenőrzés hatékonyan

Azt tisztáznunk kell, hogy a helyezés folyamatosan változik. Egyre-másra jelennek meg az algoritmusok, a módosítások, a technika fejlődésével az is alakul, milyen részletek alapján rangsorolja a kereső a weboldalakat.

Valamint az sem mindegy, hogy milyen intervallumban nézzük meg a helyezésünket. A legegyszerűbb eszköz (és ingyenes is) a Google Search Console. Ha például olyan kulcsszavaink vannak, amire időszakosan keresnek az emberek, akkor csalóka lehet az utolsó 3 hónapot nézni. Mondjuk, ha sícipőt árulunk és épp nyár közepe van, válasszunk inkább 12 havi vagy 16 havi kimutatást.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem elég egy kulcsszóra elől lennünk, több 10, de inkább több száz kulcsszóra van szükségünk ahhoz, hogy a weboldalunkra sokan kattintsanak.

A találati lista helyezésünket ezeknek a kulcsszavaknak a segítségével javíthatjuk. Persze, ha valóban professzionális módon akarunk eljárni, érdemes SEO szakemberekhez fordulnunk, akik kimondottan erre fejlesztett programok segítségével nemcsak a mi weboldalunkat, de a konkurenciáink honlapjait is elemzik.

Olvass tovább

Weboptimalizálás – weblap optimalizálás, SEO

Top 10 weblapok: Honlap optimalizálás

weboptimalizálás, seo
Keresőoptimalizálás = SEO

Első oldalra, első helyre kerülés a Google keresőben

Egy céges honlap vagy webáruház úgy szerezhet TOP 10 / TOP 5 / TOP 1 pozíciót, és úgy tarthatja meg ezt a helyezést a Google keresőben az organikus (azaz nem fizetett, nem hirdetett) találatok között, ha eleget tesz a webtartalmakkal szemben támasztott sok általános és még több speciális kívánalomnak, illetve újabban a szemantikus keresés feltételeinek. Ezek együttesen adják meg az esélyét annak, hogy a mesterséges intelligencia módjára viselkedő és a gépi tanulás révén egyre fejtettebbé váló, hatalmas adatbázissal rendelkező keresőalgoritmusok a találatok közt az élre sorolják. A keresőrendszer belső működése kívülről nem befolyásolható –  kifinomult keresőmarketing módszerekkel és kitartó munkával azonban megvalósítható a Google helyezések javítása.

Általános és speciális Google-optimalizálás

google helyezés javítás
Organikus Google-helyezések javítása

Az általánosnak nevezett elvárások minden honlapra egyformán vonatkoznak és az adott internetes hely keresőrobotok általi feltérképezhetőségére, illetve a különböző helyeken megadott beállításaira és attribútumaira vonatkoznak leginkább. A kritériumok megfelelő teljesítése keresőbarát weboldalt eredményez. A legtöbb honlapépítőnek ezekkel tisztában kell lennie, a webmesterek számos esetben mégis hajlamosak ezeket az elvárásokat vagy figyelmen kívül hagyni, vagy csak tessék-lássék módon teljesíteni. A szalmai kérdésekben járatlan megrendelő ezt ritkán kéri számon. Hogy is tehetné, ha a forráskódban elhelyezett description (honlapleírás) szemmel nem is észlelhető a honlap megnyitásakor, miért is ragaszkodna a sitemap.xml vagy robot.txt fájlok meglétéhez, ha ezek az olvasók számára nem jelennek meg. A böngészők nem fognak panaszt tenni, mi több, sőt, a Google-algoritmusok sem –  de az is biztos, hogy hiányosságai miatt nem sorolják a találati eredményoldalak élére.

A könnyen elsajátítható, az általános elvárásoknak eleget tevő tartalmi és formai optimalizálás mellett azonban speciális keresőszempontoknak is meg kell feleltetni a weblapot.

Ez utóbbinak lehetne ez is a neve: kulcsszavas megfeleltetés. A weboldal optimalizálásnak ebben a szakaszában

a honlaptartalom kulcsszavas megfeleltetése

során a cél az, hogy a webhely előre kiválasztott egy vagy több kulcsszóval top helyezést szerezzen az keresőtalálati eredményoldalon (SERP).

A keresőrendszer működését értő SEO-szakértő által végzett speciális optimalizáció során biztosítandó a honlapon a kulcsszó-előfordulások kellő sűrűsége és változatossága. El kell érni, hogy a honlaptartalom az előre kiválasztott kulcsszavakra nézve releváns legyen, azaz biztosítani szükséges a kulcsszavak gazdag és sokoldalú szöveges reprezentációját az adott webhelyen.

Miért hivatkozunk folyton a Google-keresőre?

szemantikus seo - keresőmarketing
Google alapú weblap optimalizálás, SEO

Azért, mert a világcég az utóbbi évtizedben a világháló legmeghatározóbb üzleti szereplőjévé vált. A magyar weben az internetes keresések 95-96 %-át ez a rendszer fedi le, így annak, hogy egyes keresőszavakra mely weblapok szerepelnek a rangsorok élén, óriási lett a kereskedelmi jelentősége. Így a Google-szempontú keresőoptimalizálás elméleti része azt vizsgálja, hogyan biztosítható a keresőalgoritmusnak való mind teljesebb megfelelés.

Világos: a nagy kereső abban érdekelt, hogy a TOP weblapok a keresőközönség igényeinek eleget tegyenek, ám ha sok egyenrangú vagy közel azonos értékű honlap jöhet szóba, ezek közül az fog az első helyen szerepelni, amelyik a speciális keresőszempontoknak leginkább megfelel. A rangsorolási a kritériumokat részleteiben a Világkereső mérnökein kívül senki nem ismeri, inkább csak tapasztalati tények alapján lehet következtetni arra, mely kritériumok a legfontosabbak. Ám kiismerni a rendszert nem lehet, és nemcsak az algoritmusfrissítések miatt nem, hanem azért sem, mert a Google időről időre illegálisnak minősít egyes eljárásokat és technikákat. Ez azzal jár, hogy gyakorta azok a szakemberek is szorongatott helyzetbe kerülnek, akik jól dolgoztak, de szomorúan megtapasztalták, hogy a Keresőmogul önhatalmúlag bármikor megváltoztathatja a rangsorolási feltételeket, bármikor semmissé teheti a keresőoptimalizálással és kulcsszavas linképítéssel foglalkozók tapasztalatait.

Ám optimalizálni mégiscsak szükségszerű.

Szemantikus SEO és másodlagos optimalizáció

Weboptimalizálás felsőfokon

weblap optimalizálás
Weboptimalizálás

Mélyítsük el szemléletünket. Keresőbarát weboldalnak tekintsük azt, amely minden segítséget megad a Google-szoftvereknek (keresőrobotok, algoritmusok, audit és pagerank rendszerek) ahhoz, hogy felmérjék és értékeljék a honlap teljes tartalmát. Ilyen tulajdonságokkal abban az esetben rendelkezik egy weboldal, ha szöveges tartalma általános vonatkozásban 1) értékes, 2) informatív, 2) egyedi; ha speciális vonatkozásban az adott témát érintően 1) adekvát, 2) kulcsszavas, 3) kontextusa megfelelő; szükséges továbbá, hogy a weboldalnak olyan egyedi címe, neve (title) legyen, mely pontosan kifejezi tartalmának lényegét; szükséges, hogy legyen lapunknak rövid leírása (description), mely kb. 160 (újabban 250-320) karakterben összefoglalja annak tartalmát. E tartalom egészüljön ki képekkel, táblázatokkal, felsorolásokkal, külső és belső hivatkozásokkal. SEO szempontjából hasznos, ha a webhely nem egyetlen oldalból áll, hanem ha a főlapon kívül tartalmas belső aloldalakkal gazdagítjuk, és természetesen követelmény az is, hogy ezekhez az aloldalakhoz keresőbarát URL-ek tartozzanak. A képek és linkek attribútumai legyenek kulcsszavasak.

Ez a felsorolás persze nem teljes, a témában jártas SEO-szakértők 50-nél is több lehetőséget ismernek arra, hogy egy webhely általános és kulcsszavas kondíciót javítsák és így a website esélyes legyen javuló helyezésekre.

A SEO magasiskoláját azonban a támogató webkörnyezet, jelesül a linkprofil építés képezi.

A honlaptartalom még oly precíz optimalizálása sem elegendő a top10 organikus helyezések eléréséhez akkor, ha erős a konkurencia. A rivális weboldalak azzal is megelőzhetnek minket, ha jobb webkörnyezetet, erősebb hivatkozói hálózatot építettek számukra. Ez már túlmutat a honlaptartalom optimalizálásánál és a SEO (keresőoptimalizálás) legkényesebb részét, az úgynevezett linkbuilding tudományát (művészetét?) képezi. Ehhez például meg kell ismerkednünk a szemantikus kulcsszórendszer képezte kontextus fogalmával. Tudnunk kell, hogy ha például egy laptop alkatrész áruház honlapját optimalizáljuk, akkor kevés felsorolnunk az alkatrészneveket, de még a legjobb laptop márkák megnevezése sem elegendő. Azt kell bizonyítanunk, hogy a notebook világában otthonosak vagyunk és szeles körű ismeretekkel rendelkezünk. A Nagy Kereső ma már elég okos hozzá, hogy ezt a tudást felismerje és értékelje.

A szemantikus keresés alapjai

A Google intelligens algoritmusai által végzett szemantikus keresés lényegében azt jelenti, hogy a keresőszoftver nem egyszerűen az egymás után következő kulcsszavak és a hozzájuk kapcsolódó paraméterek és attribútumok szerint állapítja meg, hogy a vizsgált tartalom valamely kulcsszóra nézve releváns-e, hanem igyekszik teljes kontextusában értelmezni a szöveget és ennek alárendelni a keresést. A keresőmotor azon a réven jobban kezelni a keresési kifejezéseket, hogy irtózatosan nagy adatbázis áll rendelkezésére: a Google több száz millió internetes entitást ismer, többek közt cégeket, embereket, helyeket, tárgyakat, fogalmakat. A szemantikus keresési megoldás a tágabb értelemben vett összefüggéseket is értelmezi. Mindez azt jelenti, hogy a kulcsszavas linkelés ideje immár lejárt, sokkal kifinomultabb módszereket szükséges alkalmaznia a SEO-szakembereknek.


Organikus weboptimalizálás. Mi a szövegösszefüggésekre alapozott szemantikus keresésAz elsődleges keresőmarketing eljárásokon túllépő SEO szakértő tudja, mi a weblap optimalizálás felsőfokon. Kifinomult módszereket alkalmazva ér el a rá bízott weblap számára Google helyezés javulást. Fázisok: 1) Keresőbarát weboldal készítés és tartalmi honlap optimalizálás 2) link építés szemantikus kulcsszavak használatával. Releváns tartalom, SEO: kulcsszavas relevancia.

Apple laptop szerviz

Apple laptop szerviz Budapest – notebook javítás

apple laptop szerviz A magyar fővárosban a számítástechnikai szolgáltatások széles kínálatán belül számos helyen működik szakszerű ellátást biztosító Apple laptop szerviz, ez utóbbiak egy része márkafüggetlen javítóműhely, így más márkájú laptopokkal is foglalkoznak, de akadnak garanciás munkát végző márkaszervizek is, amelyekben kifejezetten garanciás Apple notebook javítás folyik a jótállási kondícióknak megfelelőe. Cikkünk alján mindkét típusból ajánlunk egyet-egyet kattintható link formájában, előtte azonban néhány gondolat a sokak által magasra értékelt brendről.

Az Apple márka presztízs vagy sznobéria?

Sokan fogadtak márkahűséget ennek a világcégnek, és esküsznek, hogy a Macintosh számítógép, az Apple laptop és az iPhone okostelefon a legjobb a világon. Mások ezt vitatják. Szerintük a márka presztízsét marketingfogásokkal emelték méltatlanul magasra. Kétségtelen – mondják -, hogy a gépeik kiváló minőségűek, de az áruk nem annyival magasabb, mint amennyivel jobbak hasonló kategóriájú más márkájú modelleknél – hanem sokkal többel. Aránytalan, ha egy erős, jó felszereltségű középkategóriájú Asus, Dell vagy Lenovo elérhető 300-400 eFt-os áron, akkor egy apple márka szervizApple laptop 800.000 legyen. Meglehet, hogy megbízhatóbb, tartósabb, de kétszer annyit mégsem ér. A többletértéket nem a gép tudása, hanem a márka presztízse adja. Azt a hiányos almát kell megfizetni ott a notebook fedelén. Ha azonban csak a brend miatt fizetünk többet, akkor sznobok vagyunk, nem pedig tudatos felhasználok.

Az érvek és ellenérvek hosszan sorolhatók, a márka elkötelezettjei állítják, hogy Apple gépen dolgozni egy más minőséget jelent, de az is lehet, hogy csak környezetük bámulatát kívánják kiváltani. Bárhogy is, a cégnek az elmúlt években több olyan nagy dobása is volt, amellyel beírták magukat a számítástechnika történetébe.

Apple MacBook Macintosh
Apple MacBook laptop – sokak szerint a legjobb

Apple Macintosh

Az Apple vállalat nagy harcot vívott az 1980-as években az akkor világelsőnek számító IBM-mel a PC-piac uralásáért. Steve Jobs cégalapító nem titkolt célja volt, hogy a Macintosh komputer mint termék valóra váltsa mindazt, amit egy felhasználó elvár a személyi számítógépétől, legyen megnyerő a grafikus felhasználói interfész, könnyű használatot biztosítson egér, halk és puha legyen a billentyűzet, tetszetős dizájn, valamint összképében is barátságos, szerethető legyen a megjelenés. Azonban sokáig hiábavaló volt minden nemes törekvés, az aránytalanul magas előállítási és belekerülési költségek miatt a Macintosh jó ideig csupán sereghajtó maradhatott az IBM mamutcég mögött. Cserébe viszont örökre lefektette az ember-gép interakció alapjait, aminek lényege a felhasználó központba állítása és igényinek kiszolgálása volt.

Apple iPod – Apple iPhone – Apple iPad

Valójában a radikális áttörést a cég nem a PC-k területén érte el. Legendássá vált MP3 lejátszója, az Apple iPod inspirálta a CD-hez oly sokáig makacsul ragaszkodó zenehallgató társadalom többségét a formátum- és  eszközváltásra. Az övtáskaként hordott CD és DVD lejátszókat múzeumba űzte az MP3 player. Szintén tény, hogy a cégnek köszönhetjük az iTunes Store megjelenését is, ami a világ egyik legnagyobb médiatartalom-terjesztővé nőtte ki magát. Az iPodok álltal lejátszott zenék mellett nőttek fel a Z generáció tagjai, akik kedvenc zenelejátszójukat használva később beszereztek egy MacBookot, iPhone-t, iPadet – így lett az Apple-t az egyik legsikeresebb hardvergyártóvá. De ne szaladjunk előre.

Emlékezzünk csak vissza: 2007-ben jártunk, amikor az Apple Inc. valami nagy bejelentésre készült. Találgathattunk. Aztán Steve Jobs teátrális mozdulattal a színpadra lépett, és lerántotta a leplet az iPhone-ról. Komplett komputer, amely elfér a zsebben! Minderre képes, amire a nyomógombos társai – de egészen más a feelingje.

Ám voltak fanyalgók. Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezetője nyilatkozta például ezt nyilatkozta az első iPhone-ról:

500 dollárba kerül! Ez itt a legdrágább telefon a világon. Ráadásul az üzletemberek számára teljesen haszontalan, hiszen nincsen billentyűzete, ami pedig az elektronikus levelezéshez nélkülözhetetlen. Mi egymillió mobiltelefont adunk el évente, ők egyet sem. … Az Apple piacnak legfeljebb 2-3 %-át lesz képes megkaparintani.

A valóság alaposan rácáfolt a nagy konkurens jóslatára, hiszen kétségtelen: az iPhone a világcég mindmáig legsikeresebb terméke. Nemcsak úttörője lett az okostelefonok fejlődésének, hanem a tabletek és más okoseszközök előtt is megnyitotta a gyors fejlődés útját. 2010-ben aztán debütált az első Apple iPad – az eredeti koncepció szerint ez a táblagép valahol az iPhone és a MacBook között helyezkedett el és akkor valószínűnek látszott, hogy mindkettőt háttérbe szoríthatja. Nem így lett. Mára a tabletek részesedése az eladási forgalomban az utóbbi években alig nőtt, inkább stagnált, míg a laptopoké és okostelefonoké meg-megugrik. Érthető, hogy a a profitra törő vállalat figyelme is a hordozható számítógépek területén inkább a noteszgépekre tevődött át.

Afelől azonban ne legyen kétségünk, hogy az Apple még tartogat számunkra meglepetéseket.


Olvass tovább