Használt laptop – miért jó választás?

Használt laptop vásárlása

Használt laptop vásárlásaKörnyezettudatos vásárló döntése a használt notebook

Nem csupán anyagi megfontolás vezérelheti a vásárlót, ha használt laptop vásárlása mellett dönt. A használt műszaki termékek megvásárlása ugyanis nemcsak racionálisan takarékos megoldás, hanem egyben környezetkímélő választás. A mindig új és újabb számítástechnikai eszközök vásárlásának igénye ugyanis aránytalanul gerjeszti az újratermelést, ami csak áttételesen szolgálja a műszaki fejlődést, elsődlegesen inkább csak a nyersanyagfogyasztást, az energiafelhasználást, a hulladék felhalmozódását és a szállítási költségeket növeli. Környezettudatos laptop vásárló az igényeit nem a hetente-havonta megjelenő új és újabb csúcsmodellekhez igazítja, hanem ésszerű arányban tartja anyagi lehetőségeit, tényleges szükségleteit és a fenntarthatósági szempontokat.

A technikai ipar lobbija és marketingje mindent megtesz annak érdekében, hogy új termékei tükrében a régebbiek elavultnak tűnjenek. Időről időre például blokkolják annak lehetőségét, hogy régebbi gépünkön elvégezhessük a szoftverfrissítéseket, illetve olyan új programokat dobnak piacra, amelyeket csak a legújabb hardvereken lehet futtatni. Különösen így van ez egyes a gamer laptopok esetében: mindig kijön egy olyan új szuperjáték, amely a tavalyelőtt még csúcsnak számító notebookunkon már csak döcögve indul, akadozik, lefagy. Új gépet kell hozzá venned! Irány a Budapest, a legjobb márkaszalon. Holott egy bárhonnan elérhető webáruház a mérsékelt áraival jobb döntés lehet.

Jó választás az 1-2 éves olcsó noteszgép

milyen laptopot vegyekA gyanú szerint a számítástechnikai gépekbe eleve bele van építve egy meghibásodási idő, valamelyik funkcionális alkatrész vagy annak eleme felmondja a szolgálatot, miközben a gép egésze akár tíz-tizenöt éven túl is remekül működhetne. A legtöbb alkatrész ugyan cserélhető laptopszervizben, sokan mégis a javítás helyett új notebook vásárlása mellett döntenek. Ugyanígy: amikor hordozható számítógép beszerzését tervezzük, új készülékben gondolkozunk, holott egy bevált, jól működő (esetleg felújított) modell sokkal jobb választás lehet, hiszen gyakorlatilag fél- vagy harmadáron juthatunk hozzá sok webáruház kínálatában, legfeljebb csak egy új akkumulátort kell venni bele, illetve még ezt sem, ha az előző tulajdonos mindent megtett a notebook-akku élettartamának meghosszabbításáért.

Használt laptopot vegyünk – de ne zsákbamacskát

Egy használt notebook vásárlásakor igyekezzünk elkerülni a tipikus hibákat. Például egy online áruház kínálatából ne feltétlenül a legolcsóbb modellt válasszuk, mert egy ilyen computer valószínűleg nem teljesíti maradéktalanul azokat a feladatokat, amire szüksége van a felhasználónak. Ne vásároljunk olyan használt laptopot sem, amelynek árkategóriája fölötte van lehetőségeinknek – maradjunk a racionális keretek között.

Használt notebook mint munkaeszköz – otthon és irodában

Felújított használt laptop Budapest

használt laptop budapestA hordozható komputer mindennapi szükségletté vált – mondogatjuk. Rohanó világunkban gyorsan változnak a trendek, például az otthon végezhető számítógépes munka népszerűvé válásával egyre több embernek elengedhetetlen munkaeszközévé vált a számítógép, amelyet egy nagy teljesítményű laptop formájában a hóna alá csaphat, és amellyel bármikor és bárhol tud dolgozni.

Árak – Használt notebook olcsón

Laptop választás. A használt noteszgép megvásárlásának egyértelmű előnye az árfekvése. Egy frissen megjelent laptopmodell viszonylag mindig drága, miközben nincsen arányban nagyobb teljesítménye egy 2-3 éves készülékével. Az ár-érték arányt tekintve az egy-két éves használt notebook a legjobb választás.

Szervizben felújított laptopok

Mindenki maga dönti el, mennyi pénzt kíván áldozni, belefektetni a munkaeszközébe, illetve szükségét látja-e mindenképpen új Asus, Dell laptop beszerzését, vagy felhasználási igényeit kielégíti egy használt Acer vagy Lenovo notebook vásárlása is: megspórolhat jókora összeget – ezt fordíthatja kiegészítőkre (pl. powerbank, külső tárhely, tartalék akku töltő).

Budapesti szervizekben kiváló felújított laptopok kaphatók olcsón. Vásárolja meg garanciával használt laptopját online a legjobb áron, a legjobb jótállási feltételek mellett, gyors és ingyenes kiszállítással. Felújított használt notebook számítógépek 12 hónap év teljes körű alkatrész-szerviz garanciával kedvező áron.

Olcsó notebook Budapest

Online vásárlás: Válogasson kiváló állapotú, felújított, megbízható használt laptopjaink között remek budapesti áron! Google kulcsszavak: használt laptop választás ára, online vásárlás, felújított notebook, olcsó laptopok, alacsony árak budapest körzetében, szerviz és webáruház top honlapja

 

Meghibásodások elkerülése: alaplap, ventilátor, gépház

Óvintézkedések a laptop meghibásodásának megelőzésére – 3. rész

<< 1. rész: A laptop kijelzőjének és merevlemezének megóvása
<< 2. rész: A akkumulátor, a töltő, a billentyűzet és a csatlakozók

A cikksorozat témái: 1. Képernyő; 2. Merevlemez; 3. Csatlakozók; 4. Töltő és akkumulátor; 5. Billentyűzet; 6. Alaplap; 7. Ventilátorok; 8. Gépház. A befejező részben az alaplapok, a laptopot hűtő ventilátor és a gépház megóvását érintjük

dell laptop alaplap
Dell Studio 1535, 1537 gyári laptop alaplap

Az alaplap házilag nem javítható

Az előző részekben már többször említésre került, hogy mind az asztali, mind a hordozható számítógép legdrágább hardvereleme az alaplap.  Nevéből eredően a számítógép-rendszer alapjául szolgál, mivel fizikailag össze van kötve a készülék többi összetevőjével. Az alaplap leggyakoribb hibái:

  • a tápegység meghibásodása;
  • a BIOS helytelen beállítása;
  • az integrált áramkörök, videokártya túlmelegedése;
  • mechanikai hatás során bekövetkező alaplap tartozékok sérülése.

Számtalan tényező előidézheti az alaplap meghibásodását, de amit mindig tartsunk szem előtt: otthoni körülmények között ne kezdjünk hozzá egyedül az alaplap szereléséhez. Ezzel nemcsak a garanciális javítás jogosultságát veszítjük el, de az is előfordulhat, hogy az alaplap javíthatatlanná válik. Az alaplap diagnosztizálása speciális szaktudást és berendezést igényel, ezért baj esetén forduljunk szakemberhez és kérjük a segítségét. Az szervizben műszerészként működő szakember gyorsan és operatívan megvizsgálja a készüléket, majd részletesen tájékoztatja a tulajdonost a javítás költségeiről, és várható időtartamáról. A Laptopszerviz.Hu budapesti műhelyiben a bevizsgálás ingyenes.

Laptop ventilátorok – Hűtőrendszer

laptop ventilátorA laptopban a hűtőventilátornak az a szerepe, hogy elvezesse a hőt a belső hardverelemektől. Az egyre vékonyabb és kompaktabb hordozható gépekben a teljes rendszer hűtését egy darab ventilátor látja el, ezért a rendszer üzemképességét alapvetően meghatározza ennek az eszköznek az állapota.

A ventilátor az évek során elhasználódik, ami elsősorban a poros környezet és a hardvereszközök igénybevételének a következménye. A laptop ventilátor használat közben jellegzetes hanggal jelzi, hogyha nem megfelelő hatékonysággal működik. Csökkenő teljesítményére utal az alkotórészek felmelegedése. Például amikor a gépház ontja a meleget, akkor komoly bajok vannak a hűtéssel.  Hibás ventilátor esetén automatikusan működésbe lép egy túlterhelés védelmi rendszer. Ez akkor következik be, amikor a hőmérséklet túllép egy határértéket.

A hűtőventilátor javítási költsége függ annak típusától. A nem szétszedhető ventilátorokat értelemszerűen cserélni kell, a szétszedhetőket a szakértő megvizsgálja és eldönti, hogy csak részben vagy teljes egészében szorul-e cserére.

A ventilátor élettartamának meghosszabbítása érdekében:

1) tisztítsuk rendszeresen a laptop hűtőrendszerét;

2) biztosítsunk megfelelő teret a szellőzéshez;

  1. a) használjuk vízszintes, sima felületen;
  2. b) ne helyezzük takaróra, párnára, paplanra;
  3. c) hagyjuk szabadon az oldalsó és alsó szellőzőnyílásokat;

3) bekapcsolt állapotban még rövid időre se tegyük laptoptáskába vagy védőtokba;

4) ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, hőhatásnak.

A gépház karbantartása

A laptop burkolatának meghibásodását leggyakrabban a gondatlan használat okozza. Az esés, ütés, karcolás, sarkok letörése nemcsak az eszköz külsejét csúfítják el, de a belsejében is problémát okoznak. A felhasználónak időnként ellenőriznie kell, hogy minden csavar a helyén van-e. Erre azért van szükség, mert a csavarok a gépház belsejébe kerülve letörhetik a ventilátor lapátjait, vagy zárlatot idézhetnek elő az alaplapon. A laptopház deformálódása a szalagkábelek sérülését, valamint a vezeték nélküli modul beépített antennáinak meghibásodását is okozhatják.

Az egyszerű odafigyelés mellett meg kell tanulnunk a laptop helyes, szakavatott kinyitását. Éspedig:

laptop helyes kinyitásaEgyik kezünkkel fogjuk meg középen (sohasem a szélén) a kijelzőt, másik kezünkkel támasszuk meg az érintőpadnál az alsó panelt. Ezzel megakadályozhatjuk a zsanérok idő előtti kopását, illetve a képernyő szalagkábeleinek törését.

Javítás, karbantartás, tisztítás. Notebook szerviz Budapest. Laptop ventilátor csere házilag

Apple laptop szerviz

Apple laptop szerviz Budapest – notebook javítás

apple laptop szerviz A magyar fővárosban a számítástechnikai szolgáltatások széles kínálatán belül számos helyen működik szakszerű ellátást biztosító Apple laptop szerviz, ez utóbbiak egy része márkafüggetlen javítóműhely, így más márkájú laptopokkal is foglalkoznak, de akadnak garanciás munkát végző márkaszervizek is, amelyekben kifejezetten garanciás Apple notebook javítás folyik a jótállási kondícióknak megfelelőe. Cikkünk alján mindkét típusból ajánlunk egyet-egyet kattintható link formájában, előtte azonban néhány gondolat a sokak által magasra értékelt brendről.

Az Apple márka presztízs vagy sznobéria?

Sokan fogadtak márkahűséget ennek a világcégnek, és esküsznek, hogy a Macintosh számítógép, az Apple laptop és az iPhone okostelefon a legjobb a világon. Mások ezt vitatják. Szerintük a márka presztízsét marketingfogásokkal emelték méltatlanul magasra. Kétségtelen – mondják -, hogy a gépeik kiváló minőségűek, de az áruk nem annyival magasabb, mint amennyivel jobbak hasonló kategóriájú más márkájú modelleknél – hanem sokkal többel. Aránytalan, ha egy erős, jó felszereltségű középkategóriájú Asus, Dell vagy Lenovo elérhető 300-400 eFt-os áron, akkor egy apple márka szervizApple laptop 800.000 legyen. Meglehet, hogy megbízhatóbb, tartósabb, de kétszer annyit mégsem ér. A többletértéket nem a gép tudása, hanem a márka presztízse adja. Azt a hiányos almát kell megfizetni ott a notebook fedelén. Ha azonban csak a brend miatt fizetünk többet, akkor sznobok vagyunk, nem pedig tudatos felhasználok.

Az érvek és ellenérvek hosszan sorolhatók, a márka elkötelezettjei állítják, hogy Apple gépen dolgozni egy más minőséget jelent, de az is lehet, hogy csak környezetük bámulatát kívánják kiváltani. Bárhogy is, a cégnek az elmúlt években több olyan nagy dobása is volt, amellyel beírták magukat a számítástechnika történetébe.

Apple MacBook Macintosh
Apple MacBook laptop – sokak szerint a legjobb

Apple Macintosh

Az Apple vállalat nagy harcot vívott az 1980-as években az akkor világelsőnek számító IBM-mel a PC-piac uralásáért. Steve Jobs cégalapító nem titkolt célja volt, hogy a Macintosh komputer mint termék valóra váltsa mindazt, amit egy felhasználó elvár a személyi számítógépétől, legyen megnyerő a grafikus felhasználói interfész, könnyű használatot biztosítson egér, halk és puha legyen a billentyűzet, tetszetős dizájn, valamint összképében is barátságos, szerethető legyen a megjelenés. Azonban sokáig hiábavaló volt minden nemes törekvés, az aránytalanul magas előállítási és belekerülési költségek miatt a Macintosh jó ideig csupán sereghajtó maradhatott az IBM mamutcég mögött. Cserébe viszont örökre lefektette az ember-gép interakció alapjait, aminek lényege a felhasználó központba állítása és igényinek kiszolgálása volt.

Apple iPod – Apple iPhone – Apple iPad

Valójában a radikális áttörést a cég nem a PC-k területén érte el. Legendássá vált MP3 lejátszója, az Apple iPod inspirálta a CD-hez oly sokáig makacsul ragaszkodó zenehallgató társadalom többségét a formátum- és  eszközváltásra. Az övtáskaként hordott CD és DVD lejátszókat múzeumba űzte az MP3 player. Szintén tény, hogy a cégnek köszönhetjük az iTunes Store megjelenését is, ami a világ egyik legnagyobb médiatartalom-terjesztővé nőtte ki magát. Az iPodok álltal lejátszott zenék mellett nőttek fel a Z generáció tagjai, akik kedvenc zenelejátszójukat használva később beszereztek egy MacBookot, iPhone-t, iPadet – így lett az Apple-t az egyik legsikeresebb hardvergyártóvá. De ne szaladjunk előre.

Emlékezzünk csak vissza: 2007-ben jártunk, amikor az Apple Inc. valami nagy bejelentésre készült. Találgathattunk. Aztán Steve Jobs teátrális mozdulattal a színpadra lépett, és lerántotta a leplet az iPhone-ról. Komplett komputer, amely elfér a zsebben! Minderre képes, amire a nyomógombos társai – de egészen más a feelingje.

Ám voltak fanyalgók. Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezetője nyilatkozta például ezt nyilatkozta az első iPhone-ról:

500 dollárba kerül! Ez itt a legdrágább telefon a világon. Ráadásul az üzletemberek számára teljesen haszontalan, hiszen nincsen billentyűzete, ami pedig az elektronikus levelezéshez nélkülözhetetlen. Mi egymillió mobiltelefont adunk el évente, ők egyet sem. … Az Apple piacnak legfeljebb 2-3 %-át lesz képes megkaparintani.

A valóság alaposan rácáfolt a nagy konkurens jóslatára, hiszen kétségtelen: az iPhone a világcég mindmáig legsikeresebb terméke. Nemcsak úttörője lett az okostelefonok fejlődésének, hanem a tabletek és más okoseszközök előtt is megnyitotta a gyors fejlődés útját. 2010-ben aztán debütált az első Apple iPad – az eredeti koncepció szerint ez a táblagép valahol az iPhone és a MacBook között helyezkedett el és akkor valószínűnek látszott, hogy mindkettőt háttérbe szoríthatja. Nem így lett. Mára a tabletek részesedése az eladási forgalomban az utóbbi években alig nőtt, inkább stagnált, míg a laptopoké és okostelefonoké meg-megugrik. Érthető, hogy a a profitra törő vállalat figyelme is a hordozható számítógépek területén inkább a noteszgépekre tevődött át.

Afelől azonban ne legyen kétségünk, hogy az Apple még tartogat számunkra meglepetéseket.


Olvass tovább