Weboptimalizálás – weblap optimalizálás, SEO

Top 10 weblapok: Honlap optimalizálás

weboptimalizálás, seo
Keresőoptimalizálás = SEO

Első oldalra, első helyre kerülés a Google keresőben

Egy céges honlap vagy webáruház úgy szerezhet TOP 10 / TOP 5 / TOP 1 pozíciót, és úgy tarthatja meg ezt a helyezést a Google keresőben az organikus (azaz nem fizetett, nem hirdetett) találatok között, ha eleget tesz a webtartalmakkal szemben támasztott sok általános és még több speciális kívánalomnak, illetve újabban a szemantikus keresés feltételeinek. Ezek együttesen adják meg az esélyét annak, hogy a mesterséges intelligencia módjára viselkedő és a gépi tanulás révén egyre fejtettebbé váló, hatalmas adatbázissal rendelkező keresőalgoritmusok a találatok közt az élre sorolják. A keresőrendszer belső működése kívülről nem befolyásolható –  kifinomult keresőmarketing módszerekkel és kitartó munkával azonban megvalósítható a Google helyezések javítása.

Általános és speciális Google-optimalizálás

google helyezés javítás
Organikus Google-helyezések javítása

Az általánosnak nevezett elvárások minden honlapra egyformán vonatkoznak és az adott internetes hely keresőrobotok általi feltérképezhetőségére, illetve a különböző helyeken megadott beállításaira és attribútumaira vonatkoznak leginkább. A kritériumok megfelelő teljesítése keresőbarát weboldalt eredményez. A legtöbb honlapépítőnek ezekkel tisztában kell lennie, a webmesterek számos esetben mégis hajlamosak ezeket az elvárásokat vagy figyelmen kívül hagyni, vagy csak tessék-lássék módon teljesíteni. A szalmai kérdésekben járatlan megrendelő ezt ritkán kéri számon. Hogy is tehetné, ha a forráskódban elhelyezett description (honlapleírás) szemmel nem is észlelhető a honlap megnyitásakor, miért is ragaszkodna a sitemap.xml vagy robot.txt fájlok meglétéhez, ha ezek az olvasók számára nem jelennek meg. A böngészők nem fognak panaszt tenni, mi több, sőt, a Google-algoritmusok sem –  de az is biztos, hogy hiányosságai miatt nem sorolják a találati eredményoldalak élére.

A könnyen elsajátítható, az általános elvárásoknak eleget tevő tartalmi és formai optimalizálás mellett azonban speciális keresőszempontoknak is meg kell feleltetni a weblapot.

Ez utóbbinak lehetne ez is a neve: kulcsszavas megfeleltetés. A weboldal optimalizálásnak ebben a szakaszában

a honlaptartalom kulcsszavas megfeleltetése

során a cél az, hogy a webhely előre kiválasztott egy vagy több kulcsszóval top helyezést szerezzen az keresőtalálati eredményoldalon (SERP).

A keresőrendszer működését értő SEO-szakértő által végzett speciális optimalizáció során biztosítandó a honlapon a kulcsszó-előfordulások kellő sűrűsége és változatossága. El kell érni, hogy a honlaptartalom az előre kiválasztott kulcsszavakra nézve releváns legyen, azaz biztosítani szükséges a kulcsszavak gazdag és sokoldalú szöveges reprezentációját az adott webhelyen.

Miért hivatkozunk folyton a Google-keresőre?

szemantikus seo - keresőmarketing
Google alapú weblap optimalizálás, SEO

Azért, mert a világcég az utóbbi évtizedben a világháló legmeghatározóbb üzleti szereplőjévé vált. A magyar weben az internetes keresések 95-96 %-át ez a rendszer fedi le, így annak, hogy egyes keresőszavakra mely weblapok szerepelnek a rangsorok élén, óriási lett a kereskedelmi jelentősége. Így a Google-szempontú keresőoptimalizálás elméleti része azt vizsgálja, hogyan biztosítható a keresőalgoritmusnak való mind teljesebb megfelelés.

Világos: a nagy kereső abban érdekelt, hogy a TOP weblapok a keresőközönség igényeinek eleget tegyenek, ám ha sok egyenrangú vagy közel azonos értékű honlap jöhet szóba, ezek közül az fog az első helyen szerepelni, amelyik a speciális keresőszempontoknak leginkább megfelel. A rangsorolási a kritériumokat részleteiben a Világkereső mérnökein kívül senki nem ismeri, inkább csak tapasztalati tények alapján lehet következtetni arra, mely kritériumok a legfontosabbak. Ám kiismerni a rendszert nem lehet, és nemcsak az algoritmusfrissítések miatt nem, hanem azért sem, mert a Google időről időre illegálisnak minősít egyes eljárásokat és technikákat. Ez azzal jár, hogy gyakorta azok a szakemberek is szorongatott helyzetbe kerülnek, akik jól dolgoztak, de szomorúan megtapasztalták, hogy a Keresőmogul önhatalmúlag bármikor megváltoztathatja a rangsorolási feltételeket, bármikor semmissé teheti a keresőoptimalizálással és kulcsszavas linképítéssel foglalkozók tapasztalatait.

Ám optimalizálni mégiscsak szükségszerű.

Szemantikus SEO és másodlagos optimalizáció

Weboptimalizálás felsőfokon

weblap optimalizálás
Weboptimalizálás

Mélyítsük el szemléletünket. Keresőbarát weboldalnak tekintsük azt, amely minden segítséget megad a Google-szoftvereknek (keresőrobotok, algoritmusok, audit és pagerank rendszerek) ahhoz, hogy felmérjék és értékeljék a honlap teljes tartalmát. Ilyen tulajdonságokkal abban az esetben rendelkezik egy weboldal, ha szöveges tartalma általános vonatkozásban 1) értékes, 2) informatív, 2) egyedi; ha speciális vonatkozásban az adott témát érintően 1) adekvát, 2) kulcsszavas, 3) kontextusa megfelelő; szükséges továbbá, hogy a weboldalnak olyan egyedi címe, neve (title) legyen, mely pontosan kifejezi tartalmának lényegét; szükséges, hogy legyen lapunknak rövid leírása (description), mely kb. 160 (újabban 250-320) karakterben összefoglalja annak tartalmát. E tartalom egészüljön ki képekkel, táblázatokkal, felsorolásokkal, külső és belső hivatkozásokkal. SEO szempontjából hasznos, ha a webhely nem egyetlen oldalból áll, hanem ha a főlapon kívül tartalmas belső aloldalakkal gazdagítjuk, és természetesen követelmény az is, hogy ezekhez az aloldalakhoz keresőbarát URL-ek tartozzanak. A képek és linkek attribútumai legyenek kulcsszavasak.

Ez a felsorolás persze nem teljes, a témában jártas SEO-szakértők 50-nél is több lehetőséget ismernek arra, hogy egy webhely általános és kulcsszavas kondíciót javítsák és így a website esélyes legyen javuló helyezésekre.

A SEO magasiskoláját azonban a támogató webkörnyezet, jelesül a linkprofil építés képezi.

A honlaptartalom még oly precíz optimalizálása sem elegendő a top10 organikus helyezések eléréséhez akkor, ha erős a konkurencia. A rivális weboldalak azzal is megelőzhetnek minket, ha jobb webkörnyezetet, erősebb hivatkozói hálózatot építettek számukra. Ez már túlmutat a honlaptartalom optimalizálásánál és a SEO (keresőoptimalizálás) legkényesebb részét, az úgynevezett linkbuilding tudományát (művészetét?) képezi. Ehhez például meg kell ismerkednünk a szemantikus kulcsszórendszer képezte kontextus fogalmával. Tudnunk kell, hogy ha például egy laptop alkatrész áruház honlapját optimalizáljuk, akkor kevés felsorolnunk az alkatrészneveket, de még a legjobb laptop márkák megnevezése sem elegendő. Azt kell bizonyítanunk, hogy a notebook világában otthonosak vagyunk és szeles körű ismeretekkel rendelkezünk. A Nagy Kereső ma már elég okos hozzá, hogy ezt a tudást felismerje és értékelje.

A szemantikus keresés alapjai

A Google intelligens algoritmusai által végzett szemantikus keresés lényegében azt jelenti, hogy a keresőszoftver nem egyszerűen az egymás után következő kulcsszavak és a hozzájuk kapcsolódó paraméterek és attribútumok szerint állapítja meg, hogy a vizsgált tartalom valamely kulcsszóra nézve releváns-e, hanem igyekszik teljes kontextusában értelmezni a szöveget és ennek alárendelni a keresést. A keresőmotor azon a réven jobban kezelni a keresési kifejezéseket, hogy irtózatosan nagy adatbázis áll rendelkezésére: a Google több száz millió internetes entitást ismer, többek közt cégeket, embereket, helyeket, tárgyakat, fogalmakat. A szemantikus keresési megoldás a tágabb értelemben vett összefüggéseket is értelmezi. Mindez azt jelenti, hogy a kulcsszavas linkelés ideje immár lejárt, sokkal kifinomultabb módszereket szükséges alkalmaznia a SEO-szakembereknek.


Organikus weboptimalizálás. Mi a szövegösszefüggésekre alapozott szemantikus keresésAz elsődleges keresőmarketing eljárásokon túllépő SEO szakértő tudja, mi a weblap optimalizálás felsőfokon. Kifinomult módszereket alkalmazva ér el a rá bízott weblap számára Google helyezés javulást. Fázisok: 1) Keresőbarát weboldal készítés és tartalmi honlap optimalizálás 2) link építés szemantikus kulcsszavak használatával. Releváns tartalom, SEO: kulcsszavas relevancia.