Társasház napelemmel!

A társasházak esetében a legtöbb beruházás sokkal jobban megéri, mint egy kisebb családi háznál. Persze az engedélyeztetés folyamata komplikáltabb is lehet, de ha sikerül magunkat átrágni a nehézségeken, akkor akár pár éven belül megtérülhet az újítás. Van azonban pár szempont, amit érdemes figyelembe venni társasházi lakástulajdonosként, ha napelemes rendszert szeretnénk telepíttetni.

társasház - napelem

Ebből a cikkből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni társasházaknak napelemes rendszer esetében!

Napelem társasházaknak

Magyarországon egyre elterjedtebbek lettek a napelemek társasházaknál is. A kormány 2030-ig 200 ezerre növelné a háztartási, tetőre szerelt, 4 kW teljesítményű berendezések számát. Ez jelenleg kicsivel 30 ezer felett van, így sokat kell még tenniük annak érdekében, hogy ez az új magyar energia- és klímastratégiának megfeleljen. Ez a minimális 4 kW azonban elsősorban a családi házakra vonatkozik, társasházak esetében ennél jóval nagyobb beruházásra van szükség. Ez a pár kilowatt ugyanis körülbelül egy 14 ezer forintos villanyszámlát válthat ki csupán.

A napelemek társasházra építésére azonban ugyanúgy hangsúlyt fektetnének. A folyamatos fejlesztésekre ugyanis több támogatást is lehet nyerni, sokszor a napelemes rendszerekre való kedvezmények is köztük vannak.

Miért jó a napelem a társasházaknak?

A napelem a társasházaknak azért is jó, mert csökkentheti az ingatlan fenntartási költségeit, emelheti a lakások árait, csökkenti a rezsit és nem utolsó sorban a környezet számára is hatással van, hiszen hozzájárul a károsanyag kibocsátásának csökkentéséhez.

Mire kell odafigyelni napelemes rendszer telepítésénél a társasházaknak?

Különbséget kell tenni a régi típusú társasházak és a modern változatok között. A mostanában épült ingatlanoknál már az áram mellett a fűtés is elektromos, így az energiaellátás egy rendszerként, egy villanyórán üzemel. Sokkal több lehetőség rejlik a napelemes rendszerekben ezeknél az eseteknél. A régebbi típusú lakóházaknál azonban a villanyvezetékek is elavultak lehetnek, ráadásul a fűtés sem elektromos. Itt főként a közös helységek költségei csökkenhetnek le, mint a lift üzemeltetése vagy a lépcsőházakban, tárolókban a villanyszámla.

Ha minden lakásnak külön tulajdonosa van, akkor egy fokkal nehezebb az engedélyeztetés. Ezeknél ugyanis minden lakónak hozzá kell járulnia a szükséges beruházáshoz, hiszen a tető osztatlan közös tulajdonnak minősül. A modern lakóépületeknél a tetővel nem lehet gond, de a régebbi típusoknál már akadnak. Amikor azokat építették, nem volt még szempont a napelemes rendszer telepítése, így sokkal kisebb a rendelkezésre álló tetőfelület.

Külön villanyóra esetében ráadásul tovább bonyolódhat a beruházás. Mivel minden napelemes rendszert egy villanyórára lehet csak engedélyeztetni, így a papírmunka is megsokszorozódik. Emellett mindegyikre külön invertert szükséges rákötni, tehát egy lakáshoz és villanyórához, külön rendszert kell terveztetni és engedélyeztetni, azonban ehhez minden lakónak hozzá kell járulnia.

Árajánlat kérés napelemre társasházaknak

Ha eldőlt, hogy minden nehézség ellenére napelemes rendszert szeretne a társasház, akkor érdemes egy részletes árajánlatot kérni a beruházáshoz. Az interneten több helyen is lehetőség van azonnal, gyors és pontos kalkulációt kérni, ami megkönnyítheti a további tervezést.

Összegezve

A napelem társasházak részére is megéri. A beruházás gyorsabban megtérül, mint egy családi ház esetében, azonban pár probléma felmerülhet az engedélyeztetés során. Nem mindegy ugyanis, hogy modern vagy régi típusú a társasház, illetve az sem, hogy a háznak egy tulajdonosa van, vagy lakásonként történt az eladás. Utóbbi esetében minden beruházáshoz minden lakónak hozzájárulást kell adnia, ami megbonyolíthatja a folyamatot. Ettől függetlenül mindenkinek megérheti a fejlesztés, éppen ezért érdemes egy árajánlatot kérni a napelemes rendszerhez, hogy lássuk a részletes kalkulációt.


növények a télikertbenNapelemekkel teraszfedés | Energiatakarékos télikert

Szólj hozzá!