Laptop hibák megelőzése: kijelző, merevlemez

Óvintézkedések a notebook meghibásodásának megelőzésére – 1. rész

A laptop valamennyi alkatrészének megvannak a gyenge pontjai. Ezek ismerete segít abban, hogy elejét lehessen venni a meghibásodásoknak. Cikksorozatunkban azokkal az  óvintézkedésekkel ismerkedünk meg, melyekkel elkerülhető a: 1. Képernyő; 2. Merevlemez; 3. Csatlakozók; 4. Töltő és akkumulátor; 5. Billentyűzet; 6. Ventilátorok; 7. Gépház; 8. Alaplap tönkremenése, illetve sérülése. Elsőként a kijelzőpanelekről és háttér-tárhelyekről esik szó.

Laptop kijelző hiba megelőzése

laptop kijelző
Dell XPS 13 ultrabook érintőkijelzővel

A tapasztalat azt mutatja, hogy leggyakrabban a szakszerűtlen és gondatlan használat során megsérült képernyőhibákkal fordulunk a szervizekhez. Nyomás, ütés, a billentyűzeten felejtett ceruza, fülhallgató vagy a felső borítóra helyezett nehéz tárgyak hatására a kijelző sérülhet. Sokszor a tulajdonosok abban a tévhitben ringatják magukat, hogy a gépük pixelessé vált, vakfoltos, becsíkozódott vagy teljesen elsötétült monitora javítható. Legtöbbször csak a szervizben szembesülnek azzal, hogy ezt a nem olcsó eszközt cserélni kell.

gorilla glas kijelző üveg
Ezt a kijelzőt egészen biztosan Gorilla Glass védi

Egyes gyártók nagy szilárdságú Gorilla Glass védőüveggel látják el a képernyőket, amely további védelmet biztosít a noteszgépünk számára.

De mit tehet az a tulajdonos, akinek kijelzőjét nem védi semmi. Először is az eszköz szállításához használjunk megfelelő kiegészítőket: laptop táskát, hátizsákot vagy tokot, amelyek párnázásuknak köszönhetően csökkentik a szállítás közbeni rázkódásokat, megvédik a bennük szállított készüléket a kisebb ütések okozta sérülésektől. Olyan kiegészítőt válasszunk, ahol külön rekesz áll rendelkezésre a laptop, a tablet és a töltő számára.

Ugyancsak ügyeljünk a kijelző helyes tisztítására. A por és szennyeződések eltávolításához használjunk ablaktisztító szert, de közben vigyázzunk arra, hogy a folyadék ne folyjon be a keret alá. Szaküzletekben speciális anyagokat és eszközöket tartalmazó tisztító szettet vásárolhatunk.

Merevlemez, meghajtó: HDD, SSD

laptop SSD - HDD
Laptop SSD és HDD meghajtók

A notebook hagyományos tárhelye a merevlemez. A sokkal gyorsabb és ütésállóbb SSD háttértárak megjelenése ellenére a legtöbb hordozható számítógépen az adatok tárolásáról mind a mai napig HDD meghajtók gondoskodnak. Az ilyen tárolók felépítése olyan, hogy az adatok írása és olvasása során a készülék egyes alkatrészei igen gyorsan forognak. Ezzel magyarázható, hogy a laptopot óvni kell a rázkódástól és ütéstől, mivel a mozgó alkatrészek sérülhetnek, vagy teljesen tönkremehetnek. Az SSD tartós állapotú meghajtó kevésbé sérülékeny, így az a hibamegelőzés egyik módja az is, ha a hagyományos winchestert ilyenre cseréljük noteszgépünkben.

Ha ilyen következne be az adattárolóval, akkor a felhasználó számára nem a merevlemez meghibásodása, és a cseréjével járó anyagi kár jelentené a legnagyobb problémát, hanem a rajta lévő adatok elvesztése. A sérült tárolóról való adat-helyreállítás egy bonyolult és költséges folyamat, amelyre az ezzel foglalkozó műhelyek speciális eszközöket és programokat használnak. Adatvesztéssel járó kellemetlenségektől úgy óvhatjuk meg magunkat, ha folyamatosan biztonsági másolatokat készítünk a fájljainkról, illetve Google-felhőben tároljuk adatainkat.

A laptopokban a vincseszterek önellenőrzését, analizálását és nyilvántartását végző S. M.A.R. T. technológiát alkalmaznak. Ez a rendszer méri és kiértékeli a merevlemezünk állapotát, ami előre jelezheti számunkra a meghibásodást. Akik nem rendelkeznek ezzel a technológiával, azok maguk figyeljék a tárhelyük működését. Olyan szimptómákat tartsunk szem előtt, mint a gyakori lefagyás, lelassulás, különböző hibaüzenetek érkezése. Ha már kisebb terhelés esetén is furcsán viselkedik a készülékünk, akkor mielőbb forduljunk szakemberhez, hogy megelőzzük a komolyabb problémákat.

folytatás: 2. rész: A akkumulátor, a töltő, a billentyűzet és a csatlakozók


Laptop kijelző hiba megelőzése és elhárítása. A merevlemez meghibásodásának megelőzése. Praktikus óvintézkedések: laptop hibák megelőzése előrelátással, gondoskodással. Hibaelhárítás budapesti notebook szerviz javítóműhelyében. LCD kijelző, monitor, képernyő, display – Gorilla Glass karcolásmentes védőüveg. Laptop SSD meghajtó vásárlás, HDD merevlemez hibája, cseréje. Háttértár – adatmentés felhőtáhelyre. S. M.A.R. T. technológia – hibajelző program telepítése. Óvintézkedések, hibamegelőzés és elhárítás: Laptopszerviz Bp. – Honlapszerviz Seo – Google kulcsszavak kereséshez: notebook hardver eszközök, hard disk drive, winchester, használt laptop kijelző hiba elhárítása, képernyő meghibásodás – megelőzés, óvintézkedés, olcsó laptop ssd vásárlás, merevlemez csere, laptop meghajtó, PR-cikkek megjelenése, elhelyezése optimalizált weboldalakon infrapanel fűtés és ivóvíz-fertőtlenítés témában

 

Más: Infra termékek – pr-cikk elhelyezés

Szólj hozzá!