Kulcsszavas és diszperzív linképítés

Diszperzív jelentése: szóródásos, szétszórt; a fősodortól eltérő, nem átlagos. || Linképítés jelentése: adott weboldalra mutató külső hivatkozások elhelyezése pozíciójavítás céljából.

A szóródásos linképítési módszer lényege

google linképítésEnnek a módszernek az alkalmazására azért van szükség, mert a céloldalra mutató túl sok direkt hivatkozás, illetve ezek számának túl gyors szaporodása, továbbá a nagy számban használt, koncentráltan kulcsszavas linkszöveg használata kerülendő, mert mindezek felkeltik a manipuláció gyanúját, és a Google intelligens keresőalgoritmusai ezt nem értékelik, esetenként hátrasorolással büntetik a találati rangsor kialakításakor. Éppen ezért a weboldal optimalizálás keretében végzett biztonságos linképítés kerüli a túlzott célirányultságot. Nézzük, miről is van szó.

diszperzív linképítésSzokványos esetben egy gondjainkra bízott weboldal keresőoptimalizálása során a honlaptartalom alkalmassá tétele után elkezdjük a linkprofil felépítését, azaz a kulcsszavas Google-helyezések javítása céljából linkekeket helyezünk el külső webhelyeken. Ezeknek a linkeknek a  fontosabb ismérvei a következők:

  • közvetlenül a céloldalra mutatnak
  • szövegre vannak kötve és a külső honlap törzsszövegben fordulnak elő
  • anchor textjük tartalmazza a megcélzott kulcsszót
  • dofollow státuszúak

Ettől eltérően a diszperzív linképítés keretében épített bejövő linkek egy vagy több pontban különböznek a szokásosaktól, kisebb-nagyobb mértékű szóródást mutatnak. Nézzük konkrét példákon a honlap-optimalizálás alternatív eljárásait.

A diszperzív linképítés módszerei

Fölé, alá, mellé linkelés domainon belül

Ha egy oldalra még nem történt linképítés, érdemes a szokványos módszerrel kezdeni, ám ahogy előre haladunk a munkában, a direkt linkek mellett egyre többször hivatkozhatunk az URL-hierarchia más elemeire. Ha például a https://weblap.org/seo-szakerto/ weblapot a seo szakértő kulcsszóval szeretnénk felhozni, akkor a közvetlen backlinkek után szélesíthetjük a spektrumot, megcélozva például a domain főoldalát (https://weblap.org/ – fölélinkelés) vagy egy hasonló témájú másik aloldalt (mellélinkelés), netán egy a témába vágó címkeoldalt (https://weblap.org/seo-szakember/). Vagy ha a tartalommarketing kulcsszóra egy főoldalt, a tartalommarketing.org domain alatti webtartalmat szeretnénk előbbre vinni a keresőben, érdemes külön hivatkozni a fogalmat definiáló aloldalra: http://tartalommarketing.org/mit-jelent-a-tartalommarketing/ (ez az alálinkelés mély-linkelés). De támogathatjuk linkekkel egy céloldal grafikai elemeit is, keresőmarketing kulcsszóra pl, ezt, amely jelenleg első a képtalálatok közt:

A külön lapon is megnyitható Google képtalálatok között hasznos élre kerülni, ez látogatókat hozhat és növeli a website presztizsét – a képfájlra való hivatkozás pedig erősíti a szórást, mint ahogy az is, ha mélyebb könyvtárak elemeire utalunk.

Közvetett, átirányított linkek alkalmazása

A sok direkt backlink töménységét fellazíthatjuk redirekt, azaz átirányított hivatkozásokkal. Eleve ilyeneket küld honlapunkra például a tumbr.com rendszere, az itt közzétett posztokba ágyazott visszacsatolások egy közbülső hivatkozáson keresztül érnek célba. Használhatjuk a Google URL-rövidítő, linkrövidítő alkalmazását is: a célzott honlap eredeti internetes elérhetősége helyet a rövidített webcímet kötjük a szövegre. Ha a céloldalnak van kanonizált URL-je, szórást idézhetünk elő a nem-preferált verziók használatával (címek www-vel vagy nélküle, illetve http:// >> https:// átirányítások)

Másodlagos, harmadlagos… visszacsatolás

Derivált linképétés

Efféle áttételes, származtatott visszacsatolásról akkor beszélünk, ha nem közvetlenül a céloldalt linkeljük, hanem

egy olyan oldalt, amelyen kinn van a céloldal linkje.

Az átadható linkerő egy-két derivált hivatkozás esetben természetesen töredékes, viszont a közbülső webhely szisztematikus erősítésével a támogató hatás folyamatosan növelhető, emellett a linkhálózat mintázata is természetesebbé válik, pláne, ha a linkküldő helyre linket küldő oldalt is hivatkozzuk, létrehozva a harmadlagos visszacsatolást. És építhetők további körök is, bármilyen származási szintig.

Ez a diszperzív eljárás kiválóan működik, az ezen alapuló rendszer szinte önmagát erősíti, igen óvakodjunk azonban a csak egyetlen csúcsban végződő linkpiramisok kialakulásától. Ezt többek között úgy kerülhetjük el, ha az összelinkelt rendszert nem egyoldalúan, hanem komplex módon használjuk keresőmarketing célokra, továbbá pedig számos elágazást létesítünk a szemantikus háló szomszédos gócpontjai felé.

A link helye: Nem szöveg  / nem törzsszöveg

Google linképítés
Szöveges és nem-szöveges linkek

Képekre kötött hivatkozások

Linket nemcsak szövegelemekre, hanem grafikus elemekre is köthetünk. Ezeket a klasszikus SEO-felfogás nem sokra tartja, például azért sem, mert értelemszerűen itt hiányzik a kulcsszavas linkszöveg, tehát elvben nincs helyezésjavító hatásuk. Ugyanakkor a természetesség benyomását keltő linkprofilba szükségszerűen beletartoznak és közvetett módon kulcsszavas hatásuk is lehet: az itt látható kép fájlneve például linkepites.png, alt textje Google linképítés, title textje Alternatív linképítő módszerek, felirata olvasható. Vajon valóban nem számít kulcsszavasnak a rá kötött http://linkepites.balladium.hu/ link?

Lehetőségek a törzsszövegen kívül

linkprofil építése - google
Hogyan végezzünk linképítést?

Itt van elsőre mindjárt a képfelirat. Nem tartozik a cikk törzsszövegéhez, a forráskódban egyértelműen különválik tőle, gyakorlatilag az oldal mellékletének számít: , így az erre kötött hivatkozás – lásd itt balra – eltér a szokványosaktól, növeli a szóródást.

Hasonló a helyzet táblázatok esetében, a <caption> tag alá helyezett feliratuk alkalmas linkmegjelenítésre.

Számos módja van annak is, hogy a forráskódban olyan hivatkozésokat adjunk meg, amelyek közvetlenül egyáltalán nem jelennek a weblapon. Mód van például a kód fejrészében a szerző személyes vagy szakmai oldalának megadására – <link rel=”author” href=”http://elsohely.net/bdk/” /> – ez nem látszik vizuálisan a böngészőben, de a googlebotok kiolvassák és követik, így az ilyen utalás is a belinkelt hely profiljába kerül.

Kulcsszavak nélküli hivatkozások

A tömegesen használt kulcsszavas linkszövegek manipulációra utalnak, hátrasorolást eredményezhetnek, így hiába szeretnénk egy honlapot mondjuk a PR-cikkek ára kulcsszóval élre hozni, nem használhatjuk furtonfurt ezt a kifejezést a visszautalásokban. Az is hasznos, ha nyelvi változatait, szinonimáit vesszük elő pl. Public relations cikk árak, illetve nem árt hosszabb, netán egész mondatos verziókat bevetni, pl: Itt tájékozódhat a PíáR-cikkek közlési árairól. A igazi diszperziót azonban az jelenti, ha a linkszövegben egyáltalán nincs kulcsszó. Jó megoldás például a További információk vagy az Itt olvashatja el a részleteket, netán a További olvasmány a témában típusú anchor text.

Linkek nélküli hivatkozások

Konkrét tapasztalati példák bizonyítják, hogy nem feltétlenül szükséges minden hivatkozást kattinthatóvá vagyis hyperlinkké tenni, a Google akkor is érzékeli és követi a szövegbe helyezett hivatkozást, ha nincs rákötve a céloldal, hanem csupán szövegszerűen van megadva a támogatott weboldal domainja vagy URL-je, illetve megteszi ezt akkor is, ha csak céloldal egyedi nevét írjuk le. Ehhez persze olyan névvel kell rendelkezni az oldalnak, hogy összetéveszthetetlen legyen. Így hát az ilyen típusú utalásoknak helye lehet munkánkban:

  • csak domainnév megadása, pl. tartalommarketing.net
  • URL megadása szövegként, pl. https://seo-szakerto.ukrajna.net
  • egyedi honlapnév megadása, pl. UngParty vagy Balládium

Nofollow visszacsatolás – ne kövesd?

Elvben a forráskódban megadott <rel=”nofollow”> attribútum segítségével arra utasítjuk a keresőrobotokat, hogy ne kövessék az adott linket, így – ugyancsak elvben – az a hivatkozott honlap pozícióját nem javíthatja. Ám ez nincs így! Tudjuk például, hogy a Wikipédiából érkező linkek rendkívül jó hatással vannak az oldalakra, holott státusuk minden esetben nofollow. Ugyanez vonatkozik számos link- és tartalommegosztó rendszerre, illetve a közösségi oldalakra: a LinkedIn, a Twitter vagy a Printerest felől érkező megosztások igenis erősítik honlapunkat, érdemes tehát a közösségi marketing lehetőségeit kihasználni.

A megszűnt, leszedett linkek

Egy linkprofil akkor kelti a természetesség benyomását, ha régebbi, friss és leépült, megszűnt elemeket egyaránt tartalmaz, illetve a tartalmaz szó utóbbiak esetében nem teljesen helytálló, lévén éppen hogy már nem tartalmazza, de pontosan tudjuk, hogy a legtöbb audit rendszer (Ahref, Semrush, MOZ) akár évekre visszamenően nyilvántartja a megszűnt linkeket – miért épp a legnagyobb keresőrendszer hagyná figyelmen kívül őket?

Gyakori tapasztalat, hogy ha egy sikeres linképítő projekt futamidejének lejárta után az épített linkek többségét leszedik, a támogatott website pozíció ettől nem feltétlenül romlanak, helyzete hosszú hónapokig vagy akár évekig stabil marad. (Jó példa erre a laptop-projekt, amelynek kedvéért ez a portál évekkel ezelőtt létrejött.)

Érdemes tehát egyfajta fluktuációt fenntartani a profilban, és az építés mellett a leépítés módszerét sem árt alkalmazni; persze nem árt tudni, mit milyen arányban teszünk – erre általános szabály nincsen, ki-ki a saját tapasztalatából meríthet. De

összegzésként a diszperzív módszerekről

diszperzív linkek annyi azonban elmondható, hogy ezeket az alternatív módszereket a SEO-munka elején csak kis mértékben ajánlatos alkalmazni, ám ahogy haladunk az időben, ahogy növekszik a hálózat, úgy egyre bátrabban élhetünk a direkt és kulcsszavas linkeléstől eltérő eljárásokkal.

Saját tapasztalatom azt mutatja, egy 4-6 hónapos projekt végére 10-15 százalékban szerepelhetnek a profilban diszperzív linkek, ha azonban egy egész évünk van a támogatói rendszer felépítésére, akkor a linkek egynegyedét vagy akár egyharmadát jellemezheti a fent leírt módszerek valamelyike, illetve ezek kombinációja.

Szólj hozzá!